For de aller fleste er mat en stor del av husholdningsbudsjettet, samtidig som vi skal huske på at vi i Norge benytter en relativt liten del av vår disponible inntekt på mat sammenlignet med både andre land og Norge for noen tiår siden. Likevel kan et godt matbudsjett gjøre at du både sparer penger, og får en enklere, sunnere og roligere hverdag.

Lage et matbudsjett for første gang

Hvis du lurer på hvordan det er mulig å spare penger på mat, da er det å lage en plan – et matbudsjett – en god start. Det første steget kan være å raskt summere kostnader du har hatt til mat den siste måneden. Ta en titt på kontoutskriften, og husk å ta med fast food, kiosker og restaurantbesøk!

Sannsynligvis er summen høyere enn hva du hadde forventet, de aller fleste har en oppfattelse av at de benytter mindre penger på mat enn hva de egentlig gjør. Med en første innsikt kan du begynne å lage en plan. Et greit tidsaspekt for et matbudsjett kan være for en måned. For eksempel kan du ta summen du brukte forrige måned, og da kanskje redusere totalen noe hvis du synes at du har brukt for mye.

Med en totalsum på plass kan du lage et mer detaljert budsjett for mat og alle kostnader forbundet med å spise hjemme og ute. Et greit første steg er å bestemme deg for hvordan fordelingen mellom hjemmelagde måltider og restaurantbesøk skal være. Her vil det selvfølgelig være kjempestore forskjeller mellom ulike familier.

Hvis du for eksempel kommer frem til at du skal lage seks middager hjemme hver uke, da kan du lage en oversikt med sunne, men samtidig billige, middager for familien. Regn ut omtrent hvor mye du trenger å bruke for disse middagene, og legg til diverse andre matvarer du skal kjøpe inn til frokost, matpakker og lignende.

Et lurt tips er å legge opp faste handledager, for de aller fleste familier bør det være mulig å gjøre nesten alle innkjøp for hele uken på en dag. I løpet av uken kan det selvfølgelig være nødvendig å supplere med for eksempel brød, melk, frukt og grønnsaker, men hvis du vet omtrent hvor stor en ukeshandel er, vil det være lettere å budsjettere neste gang.

Finne en balanse mellom sparing, sunnhet og opplevelser

Noen synes kanskje at det høres utrolig kjedelig ut å lage et budsjett. Da er det viktig å huske på at hovedpoenget ikke er å spare inn så mye som mulig på mat, det kan være både kjedelig og til og med farlig hvis resultatet er mye usunn mat.

Når du planlegger og gjør innkjøp én gang i uken, vil du nesten automatisk spare penger uten å tenke på det. Du kan selvfølgelig spare noen prosent på å for eksempel handle i den billigste butikken, men effekten ved å planlegge dine innkjøp er sannsynligvis større. En ekstra fordel er at planlagte innkjøp dessuten nesten automatisk vil være sunnere. Det er svært få som skriver opp godteri, is og usunne varer på innkjøpslisten…

Legg også merke til at det egentlig ikke finnes noen motsetning mellom en sunn økonomi for innkjøp av mat, og det å kunne spise flotte matretter, både hjemme og på restaurant.

Det er nesten omvendt, hvis du benytter mindre penger på raske men dyre løsninger vil du få penger til overs. Disse kan heller benyttes til innkjøp av kvalitetsvarer og besøk på restauranter som du liker, og der du kan få god mat.

Et vanlig eksempel på hvordan du kan redusere kostnadene på mat og drikke, er å kutte den ene kaffen på vei til jobb hver dag. Selvfølgelig kan det være et enkelt tiltak, og hvis du synes det er greit å heller ta den kaffen hjemme eller fra kaffemaskinen på jobb, så er det selvfølgelig et svært enkelt tiltak. Men hvis det er en viktig opplevelse for deg, da bør du prioritere den og gi den en plass i planen. En sunn økonomi handler om gode prioriteringer.